Как да изберем правилния счетоводител?

accounting_low4-1.jpg

Една стъпка наистина важна за развитието на всеки бизнес

Откриването на правилния счетоводител и партньор може да доведе до голямо развитие на бизнеса ви. С избор на правилния човек и навременните му и точни съвети основани на сложното и бързо променящо се законодателство вие ще имате по-голям шанс да постигнете целите поставени пред вашата компания. Като задължителен елемент от всеки бизнес – счетоводителят може да ви помогне от стартирането като ви разясни голяма част от информацията, която ви е необходима, но предоставена на твърде сложен икономически език. Именно връзката с него е една от най-важните, защото той не просто обработва документите ви и прави прости сметки, а с познанията си той ви съветва и дава варианти за оптимизиране на работата и постигане на по-висока ефективност.

Когато настъпи момента за избор на счетоводител, нещата може да се окажат по-трудни от колкото мислите. Множеството от варианти е най-хубавото предимство на пазарната икономика, но именно голямото разнообразие от лица и фирми, предоставящи счетоводни услуги затруднява направата на печелившия за вас избор. Хубаво е да попитате семейството си, познати, приятели или Ваши бизнес-партньори за препоръка на подходяща за Вас счетоводна кантора. Кратко преглеждане в интернет също подсигурява значителен брой резултати.

Първото нещо, което трябва да имате предвид при избора на счетоводител е дали има известен опит в сферата на бизнеса Ви и може ли да ви предложи своевременни, полезни и ефективни съвети на разумна цена.

След направата на едно Google проучване ще имате по-добра представа за избраните фирми. Възможността да прочетете мнения на различни клиенти, да се запознаете с фирмите, който вече са се доверили на определените кантори и да видите статута, който си си изградили в интернет пространството вероятно ще намали списъка ви от опции.

Определете срещи с управителите на останалите фирми в списъка си. На срещите ясно заявете нуждите на своя бизнес и вижте ответната страна предлага ли адекватното им задоволяване. Задавайте различни въпроси, които да ви помогнат в оценката до колко хората срещу вас биха били полезни на бизнеса ви.

След края на срещите помислете с кого се чувствахте най-комфортно, кой показа най-много опит и познания във вашата сфера, говориха ли на достатъчно ясен език без употребата на излишна терминология и не на последно място цената на услугата отговаря ли на отделения от вас бюджет.

Помислете дали ще получавате достатъчно добра възвращаемост от вложените средства. Защото истината е, че ако отделите необходимото време, за да изберете правилната счетоводна кантора, това ще е най-добрата бъдеща инвестиция за вашата фирма.