Няколко стъпки за развите на успешен бизнес - Счетоводни услуги, Счетоводна къща, счетоводство на фирми по ДДС

ready-for-growing-business.jpg

В един момент от живота си човек се пита: „Какво ли ще стане, ако стартирам собствен бизнес?”. После идват положителните страни, вече сам ще съм си шеф, сам ще задавам правилата и преследвам мечтите си по пътя, който сам съм си начертал. Но всичко това е обвързано с редица отговорности. Трява да си наясно, че тук работата е много, защото в повечето случаи печалбата е правопропорционална на вложените усилия.

“Да имаш цел и кураж да постигнеш мечтата си е прекрасно, иначе може цял живот да се терзаеш от въпроса „Какво би станало ако…“”

  1. Изготвяне на бюджет

Най-добрият начин за стартирате на собствен бизнес е да разберете, от колко средства имате нужда, за да стигнете до така наречения „break-even point”  и колко пари ще са ви необходими, за покриване на постоянните разходи. Това може да изглежда очевидна първа стъпка за много хора, но голяма част от предприемачите я пропускат.

  1. Разграничавайте личните си финанси от тези на компанията

Изключително трудно е да проследявате разходите, направени за Вашия бизнес, ако извършвате плащания през личните си финанси, затова се научите да поставяте ясна граница между личните средства и тези на бизнеса Ви и така ще можете доста по-умело да планирате паричните потоци.

  1. Поддържайте изрядна документация

Това не е никак лесна задача, но отговорното отношение към документите, може да помогне за научаването на много неща по отношение на Вашия собствен бизнес. Най-добрият вариант е да поверите този ангажимент на професионалисти, които предлагат счетоводни услуги, защото не трябва да забравяйте, че немалка част от успеха на бизнеса зависи от организирането и поддръжката на финансовата документация.

В началото на Вашата компания е нормално да се фокусирате върху продуктовата линия или качеството на предлаганата от Вас услуга. Това се нареча, „Какво” в бизнеса. След време, важна стъпка е отличаването на продукта от конкуренцията. В повочето случаи това се постига с по-добро обслужване и внедряване на нови технологии. Когато вече започнете с основните промени във вашата компания, е време да наблегнете на вашето „Защо” в компанията, а имено какво е привлякло най-лоялните ви клиенти. В тяхно лице може да откриете и перфектния си клиент, към когото трябва да насочите голяма част от енергията си, а не да се стремите към масови продажби.

Друга много важна част е и екипа. Амбициозни, умни и лоялни подчинени са задължителен елемент за успеха на една компания, независимо от нейния размера. Тежката задача е откриването на такива хора и привлечането им във вашата фирма. А останалата част е доброто управление и тук идва мястото за един много точен съвет от Уорън Бъфет:

„Инвестирай в добрия екип, защото колкото и да е добър бизнесът, няма да се развие успешно, ако екипът не действа единно.”

И за финал още един довод в полза на риска, но и приключението да започнеш собствен бизнес. Фактът, че мнозина преди вас са успели и продължават да се справят, въпреки трудностите в бързоразвиващата се система, е много окриляваща мисъл. Добрите примери край нас означават едно – мечтата ви е възможна, а счетоводна кантора „Ив-финанс 15” с радост ще се превърне във верен партньор и ще помогне за разрастването на един успешен безнес.